Veel studenten kiezen ervoor te studeren in eigen land of grote steden over de hele wereld en zoeken daarvoor accommodatie. Het verhuren van een kamer of een kamer verhuren in eigen woning aan een student heeft verschillende voordelen voor de eigenaar.
Verhuren met een solide contract
Een kamertje verhuren aan een student betekent vaak dat ze er niet voor altijd zullen blijven. Sinds 2016 is het legaal in Nederland om contracten aan te bieden voor een bepaalde tijd, zodat u als huurder kunt bepalen hoelang de student maximaal mag verblijven in de accommodatie. Zo kunt u bij een kamer verhuren in eigen woning een bepaalde tijd contract aanbieden voor maximaal vijf jaar, en voor een onafhankelijke woonruimte een contract aanbieden voor maximaal twee jaar. Hierbij weet u precies wanneer de student de kamer weer zal verlaten, zodat u de kamer eventueel aan een ander kan verhuren of hem zelf weer in gebruik kunt nemen.
Let wel op dat wanneer u overeenkomt met de student om de kamer langer te huren na de afloop van het contract, het contract veranderd in een contract voor onbepaalde tijd. In Nederland mag u maar één keer een contract voor bepaalde tijd aanbieden aan dezelfde huurder.
Een woning delen of een tegemoetkoming krijgen: de huurder wordt altijd geholpen!
De gemiddelde student heeft niet veel geld te besteden in de maand, waardoor de student vaak net rond komt. Een kamer verhuren in eigen woning is vaak minder duur voor een student dan een eigen accommodatie huren. Hierdoor wordt dit een stuk betaalbaarder en aantrekkelijker wordt voor de student om uw accommodatie te huren! Een kamertje verhuren heeft dus zowel voordeel voor u als voor de student: u verhuurt uw accommodatie en kan gerust zijn over de maandelijkse inkomsten die u van de huurder ontvangt.
Wanneer u toch van plan bent om een ruimte te verhuren aan een student die op zichzelf staat, kan de student in kwestie aanspraak maken op huurtoeslag. Hiervoor moet de woning wel aan een aantal eisen voldoen. Huurtoeslag is een financiële gift van de overheid die ervoor zorgt dat onder anderen studenten gemakkelijker een woonruimte kunnen betalen, dus u hierbij zeker kan zijn van de inkomsten van de student. Natuurlijk is het ook altijd mogelijk om garantstellers (bijvoorbeeld de ouders van de student) in het contract op te nemen, zodat u zeker bent van de betaling van de student!
Belastingvoordeel
Naast dat het fijn is om als eigenaar extra inkomsten te ontvangen door een kamer verhuren in eigen woning, is het nog fijner dat je hier niet altijd belasting over hoeft te betalen. Bij een huis verhuren belasting in Nederland heet dit kamerverhuurvrijstelling. Als er aan al deze voorwaarden voldaan wordt, hoeft de eigenaar geen belasting te betalen over de inkomsten van de huur wanneer de inkomsten niet hoger zijn dan €5.246 (2018).
Een verhuurder kan hier enkel aanspraak op maken wanneer het kamer verhuren in eigen woning betreft. Het huis moet dus gekocht zijn door de eigenaar, en eigenaar en huurder moeten tegelijkertijd geregistreerd staan op hetzelfde adres. Een eigenaar maakt daarbij alleen aanspraak op dit voordeel van huis verhuren belastingvoordeel wanneer het een verhuur voor langere periode betreft.
Zoals bovengenoemd verblijven studenten vaak voor een kortere periode in steden voor hun studie. Hierom is het te adviseren om kamers gemeubileerd aan te bieden. Ook worden kamers in grotere steden of dichtbij grote steden, dichtbij openbaar vervoer en universiteiten makkelijker verhuurd. Wilt u een kamertje verhuren of een kamer verhuren in eigen woning? Wacht dan niet langer met het plaatsen van uw eerste advertentie op Roomlala om zo spoedig mogelijk een student te ontvangen!
Er zijn nog geen reacties.
Voeg een opmerking toe
Om te kunnen reageren moet u inloggen.